18.12.12

When art meets science: Les últimes fotografies i Ulises I.



És possible enviar obres d'art a l'espai? I sobretot, hi haurà per allà dalt algú capaç d'entendre-les? Cada vegada és més freqüent trobar projectes artístics en els que científics i artistes treballen de manera conjunta; processos que comencen al MIT, passegen per diferentes exposicions i, finalment, surten a l'espai exterior. Càpsules d'art que esdevenen càpsules del temps, missatges dins una ampolla que tindran uns receptors llunyans: habitants extraterrestres i/o futurs humans.

Per al primer trimestre del 2013 està previst el llançament a l’espai d'Ulises I, un satèl.lit que es mantindrà en òrbita polar sobrevolant la Terra durant tres mesos. Al llarg d’aquest temps, emetrà una òpera conceptual per banda civil 433 MGHZ.

L'Ulises I

L’Ulises I és un nanosatèl.lit ensamblat a Mèxic amb circuits d’origen nord-americà, el muntatge del qual ha estat a càrrec del Departament Multimèdia del Centre Nacional de les Arts. El projecte va ser iniciat el 2011, i està dissenyat com una peça artística duta a terme pels 11 membres del Col.lectiu Espacial Mexicà, artistes compositors de les 11 obres sonores que s'enviaran a l'espai a mode d’òpera espacial.

Ulises I és un dispositiu que pretén ser un disparador de la imaginació en aquest nou segle, en el què es busquen desesperadament nous imaginaris. En aquest setnitit, Ulises I busca l’oportunitat d’esdevenir un referent d’una nova possibilitat de futur, on els projectes espacials no estaran només relacionats amb la ciència i les institucions, sinó també amb l’art. El llançament de l’Ulises esdevé així una acció poètica.

Disc de silici que conté The Last Pictures

Al Col.lectiu Espacial Mexicà, però, se li ha avançat l'artista Trevor Paglen, que va llançar el 22 de novembre des de Kazajstan rumb a l’espai un satèl.lit que porta al seu interior una altra iniciativa artística. El projecte, batejat com The Last Pictures, és un disc de silici recobert d’una capa d’or que porta gravades 100 fotografies representatives de la vida a la Terra avui dia. Científics, filòsofs i antropòlegs han col.laborat en la selecció. Es creu que l'obra podria estar activa fins d'aquí uns quants bilions d'anys.

Després de conèixer aquests projectes, és difícil no deixar-se envaïr per la fascinació, no només pel que s'està fent, sinó pel que pot venir després. Imaginació al poder!

Motors, solenoides, ventiladors, targeta de coure i circuits integrats de l'Ulises I.
Fotografia del procés de gravació de les 100 fotografies de The Last Pictures
Muntatge 1 de The Last Pictures. Des de dalt a la dreta: Cherry Blossoms; The Pit Scene, Lascaux Cave; Grinnell Glacier, Glacier National Park, Montana, 1940; Grinnell Glacier, Glacier National Park, Montana, 2006. A sota: Narbona Panel, Canyon de Chelly, Navajo Nation; Waterspout, Florida Keys; Suez Canal, Egypt; Dust Storm, Stratford, Texas
Muntatge 2 de The Last Pictures: A dalt, d'esquerra a dreta: Soyuz FG Rocket Launch, Baikonur Cosmodrome, Kazakhstan; Typhoon, Japan, Early Twentieth Century; Greek and Armenian Orphan Refugees Experience the Sea for the First Time, Marathon, Greece; Earthrise. Bottom row (l to r): Old Operating Theater, St. Thomas Church, Southwark, London; Glimpses of America, American National Exhibition, Moscow World’s Fair; Cheyenne Mountain, Colorado Springs, Colorado; Migrants Seen by Predator Drone, U.S.-Mexico Border.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada