19.11.12

Gallery of Lost Art, una exposició impossible.






Com tots sabem, el món de la cultura està fotut: No money, no party. Així que tant els espectadors com els museus han de trobar formes de seguir exercint els seus papers que no impliquin rascar-se la butxaca en excés. Aquesta exposició reuneix els ingredients ideals per a ser exitosa: interessant, innovadora i for free.

Gallery of Lost Art és una exposició virtual de la Tate basada en la reflexió en torn a com la desaparició d’obres d’art és un factor important – tot i que poc sovint tingut en compte- que ha modelat la història de l’art modern.

Aquesta exposició - amb un any de duració previst - planteja un nou punt de vista pel que a les exposicions, les col·leccions i la historització refereix: proposa tenir en compte no només allò que els museus i col·leccionistes posseeixen, sinó també el que, per diferents motius, ha desaparegut.

La Gallery of Lost Art és un museu fantasma que, segons Jane Burton, directora creativa de Tate Media, només podia existir de forma virtual, donada la dificultat d’exhibir les obres d’art i d’explicar les seves històries quan, en el millor dels casos, el que hi ha a mostrar és una imatge de baixa qualitat o un esbós. El resultat és una nova forma de mirar l’art: un magatzem on el visitant pot interactuar amb les restes visuals i documentals de les obres.

Així, a la galeria, podem estudiar obres que d’altra manera mai podriem conèixer, tals com El Reichstag embolicat de Christo, el retrat de Francis Bacon per Lucian Freud, o el mural de Keith Haring al mur de Berlín.

A més, l’exposició subratlla la seva interactivitat proposant el seu blog com a plataforma d’interacció, discussió i comentaris sobre la temàtica de la pèrdua d’obres d’art.

Hi ha molt per a descobrir a la Gallery of Lost Art, així que...perquè no hi feu un tomb?


Christo i Jean-Claude, El Reichstag de Berlin embolicat 1971-95

Cartell “Wanted” dissenyat per Lucian Freud en la seva campanya per a recuperar
la pintura robada, un retrat de Francis Bacon
Keith Haring davant el mural que va realitzar al mur de Berlín
John Baldessari (centre) supervisant la cremació de les seves obres el 24 de juliol de 1970
Robatori de 5 obres al Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris, al maig de 2010
Una de les obres de Kandinsky destruïda en un bombardeig de la Segona Guerra Mundial
Classificació de les obres d'art de la galeria, segons els motius de la seva desaparició. 

A la Galley of Lost Art col·laboren ISO DesignChannel 4 i l’Arts And Humanities Research Council.
Twitter: @Tate 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada